Plazenje pri približno 8 mesecih pomaga razviti koordinacijo oči in telesa

Plazenje pri približno 8 mesecih pomaga razviti koordinacijo oči in telesa

4. Zmanjšajte porabo alkohola

Alkohol je z razlogom nadzorovana snov, in sicer zato, ker lahko negativno vpliva na telo in duha. Alkohol je depresiv in lahko negativno vpliva na um in razpoloženje. Manj kot človek pije, bolje se mora psihično počutiti.

Če se spopadate s kakršnim koli zasvojenostnim vedenjem, ki je povezano z alkoholom, in imate težave z zmanjšanjem ali odpravo njegovega uživanja, je pomembno, da poiščete poseg za okrevanje na način, ki vam bo najbolj koristil, da boste na boljši poti.

5. Zmanjšajte vnos kofeina

To je morda težko doseči za tiste, ki vsak dan potrebujejo jutranjo skodelico kave, da se počutijo funkcionalne. Vendar pa so raziskave kofein povezale z različnimi duševnimi boleznimi, od tesnobe do psihoze.

Ni dovolj dokazov, ki bi nakazovali, da kofein povzroča katero od teh duševnih stanj, vendar so raziskave pokazale, da lahko uživanje kofeina poslabša simptome, ko oseba doživlja simptome duševne motnje.

6. Naredi nekaj samo za zabavo

Samo delo in nič igre nista dober recept za zdravo telo in duha. Eden od načinov, kako zagotoviti zdravo ravnovesje med delom in zabavo, je, da vsak dan naredite vsaj eno stvar samo zaradi čiste zabave in veselja, ki ju ob tem potegnete. Prepustite se času samooskrbe, ki ga porabite za nekaj zabavnega, je popoln način za izboljšanje vašega splošnega duševnega stanja.

7. Poskrbite za 10–15 minut neposredne sončne svetlobe

Pomanjkanje vitamina D je lahko povezano s simptomi depresije. Eden najboljših načinov, kako telo absorbira vitamin D, je sončna svetloba. Če želite čim bolj povečati količino vitamina D in hkrati zaščititi svojo kožo, je idealno, da se dnevno izpostavite 10–15 minutam neposredni sončni svetlobi, preden si nanesete kremo za sončenje. To je dovolj časa, da vaše telo izkoristi sonce, preden poškoduje vašo kožo.

Če živite na območju, kjer pozimi ni veliko sonca, lahko sončna svetilka pomaga ublažiti simptome sezonske afektivne motnje, ki vključuje simptome depresije v letnem času, na primer pozimi, ko je manj sonca.

8. Vključite se v pozitivne socialne interakcije

Ne glede na to, ali se nasmehnete neznancu ali se smejete s tesnim prijateljem, lahko vsaj enkrat pozitivno družbeno sodelovanje na dan pomaga pri vašem splošnem duševnem zdravju. Ko se oseba psihično slabo počuti, se pogosto nagiba k samoizolaciji in prekine stike z družino in prijatelji.

Čeprav se je težko vključiti v družbo, je pomembno, da imate stalne pozitivne družbene izkušnje. Raziskave so pokazale, da pozitivna družbena angažiranost in podporni sistemi pomagajo povečati odpornost proti duševnim zdravstvenim stanjem.

9. Jemljite prebiotike in probiotike

V črevesju je več nevrotransmiterjev, kemikalij, ki so odgovorne za razpoloženje, kot v možganih. To pomeni, da je pomembno imeti zdrav prebavni trakt in mikrobiom. Med črevesjem in možgani obstaja neposredna povezava, povezuje pa ju mikrobiom.

Eden najboljših načinov za podporo zdravega mikrobioma je vsakodnevno uživanje probiotikov in prebiotikov. Prebiotiki so hrana, ki jo morajo probiotiki zaužiti, da ostanejo živi v telesu in podpirajo rast zdravih bakterij. Ko je črevesni mikrobiom izklopljen, ima to lahko negativen učinek na um in človekovo splošno duševno zdravje.

10. Podprite zdravo ravnovesje hormonov

Poleg vsakodnevnega jemanja prebiotikov in probiotikov za podporo zdravega mikrobioma je pomembno zagotoviti tudi uravnoteženje hormonov. Zdrav mikrobiom je odličen način za zagotavljanje ravnovesja hormonov, prav tako kot opustitev izdelkov, ki vsebujejo umetne kemikalije, ki delujejo kot endokrini motilci , kar pomeni, da motijo ​​telesni endokrini sistem, ki je odgovoren za uravnavanje ravni hormonov.

Endokrine motilce je mogoče najti v večini izdelkov za gospodinjstvo, ki jih proizvajajo glavne blagovne znamke. Da bi se izognili endokrinim motilcem, je pomembno, da uporabljate naravne, organske izdelke brez dišav, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij, ki vplivajo na hormonsko ravnovesje vašega telesa. Neuravnotežen endokrini sistem lahko zagotovo vodi do simptomov duševnega zdravja, kot so motnje razpoloženja.

Če teh deset dnevnih navad lahko izvajate ob doslednem ravnovesju, boste najbolje opremljeni za boj proti morebitnim simptomom duševnega zdravja. Čeprav ni priporočljivo poskušati razviti vseh teh deset navad hkrati, lahko to dosežete tako, da se osredotočite na eno ali dve naenkrat približno tri tedne, dokler ne postaneta druga narava. Če imate kakršne koli simptome duševnega zdravja, je pomembno, da takoj poiščete pomoč zaupanja vrednega strokovnjaka in se osredotočite na razvijanje teh navad skupaj s terapijo in vsemi priporočenimi zdravili.

Če ste novopečeni starš, se morda sprašujete, ali vas dojenček vidi, kako delate neumne obraze po sobi, ali so njihove prekrižane oči normalne. Otroški vid od rojstva hitro dozori in je bistvenega pomena, da dojenčki dosežejo normalne razvojne mejnike. Težko je ugotoviti, katere očesne spremembe so normalne ali nenormalne pri dojenčkih. V tem članku bomo pregledali nekatere od teh razlik.

Kakšne spremembe oči se pojavijo v otroštvu?

Vidni sistem je ob rojstvu nezrel in napreduje v prvih nekaj letih življenja. Ta lastnost se razlikuje od drugih čutil, kot je sluh (ki je pri novorojenčkih popolnoma razvit).

Kritično obdobje je čas v otrokovem življenju, ko so povezave možganskih celic bolj plastične (sposobne spreminjanja in krepitve). Če možgani v tem času ne prejmejo ustreznega senzoričnega vnosa, se sposobnosti, kot sta sluh in vid, morda ne bodo normalno razvile. To trdo ožičenje možganov postane veliko težje spremeniti, ko otrok odrašča.

Kritično obdobje se razlikuje za različne vizualne sposobnosti:

  • Ostrina vida (jasen, podroben vid) se razvija od rojstva do starosti 5 let. Ostrina vida 20/20 ustreza normalnemu vidu odraslega, medtem ko 20/200 pomeni, da lahko vidite samo veliko črko na vrhu tabele oči.
  • Stereopsis (zaznavanje globine) se razvije od 5. meseca do 2. leta starosti.
  • Barvni vid se razvija predvsem od rojstva do 5. meseca.
  • Ambliopija (leno oko) je nenormalen razvoj vida zaradi slabega vida na eno oko ali strabizma (obračanja oči). Ambliopija se lahko razvije v starosti od nekaj mesecev do starosti 8 let.

Katere vizualne razvojne mejnike naj pričakujem pri svojem otroku?

Sledijo ugotovitve, povezane z očmi, ki se pojavijo v prvem letu življenja.

Rojstvo

  • Ostrina vida je 20/400 (predvsem ostrenje na predmete, oddaljene 8 do 10 palcev).
  • Lahko se fiksira na predmete.
  • Predmetom ne more zlahka slediti.
  • Lahko se pojavi občasni strabizem (oči lahko občasno begajo ali se zdijo navzkrižne).
  • Ostrina vida se izboljša z 20/300 na 20/100.
  • Osredotoča se na obraze staršev in vzpostavi očesni stik.
  • Oči razvijejo normalno poravnavo.
  • Lahko sledi premikajočim se predmetom in jih doseže do 3 mesecev.
  • Binokularnost je zaznavna (obe očesi sledita skupaj).
  • Ostrina vida se izboljša z 20/100 na 20/30.
  • Oči so videti ravne in do 5. meseca ni nobenega obračanja oči.
  • Gibanje oči in koordinacija se še naprej izboljšujeta.
  • Pazi na svoje roke.
  • Prijema in drži predmete, lahko jih položi v usta.
  • Oči se premikajo od osebe do osebe ali med predmeti.
  • Zaznavanje globine se začne okoli 5. meseca.
  • Barvni vid se večinoma razvije okoli 5 mesecev.
  • Oči lahko sledijo predmetom na blizu in daleč (več kot 6 čevljev).
  • Namerno posega po predmetih.
  • Plazenje pri približno 8 mesecih pomaga razviti koordinacijo oči in telesa.
  • Prepoznava obraze staršev ali drugih družinskih članov.
  • Gleda majhne predmete, kot so žita.
  • Zna oceniti razdalje in metati predmete z večjo natančnostjo.
  • Vstanejo se pri približno 9 mesecih.
  • Večina dojenčkov poskuša shoditi pri 12 mesecih.

Spremljanje teh mejnikov pomaga zagotoviti, da je razvoj vašega otroka na pravi poti. Vendar pa je enako pomembno vedeti, kaj je nenormalno in kdaj poiskati zdravniško pomoč.

Kateri so znaki težav z očmi pri dojenčkih?

Ključnega pomena je, da svojega otroka pozorno spremljate, da zagotovite, da se pri njem ne pojavijo težave, ki bi jih bilo lahko zapleteno zdraviti, če je diagnoza postavljena pozno ali če trajno vplivajo na njegov vid.

Nekateri znaki, ki jih je treba iskati, vključujejo:

  • Strabizem se lahko pojavi občasno ob rojstvu. V večini primerov se oči poravnajo v nekaj mesecih. Nenehno obračanje oči je razlog za zaskrbljenost in ga je treba obravnavati takoj, da zmanjšate tveganje za slabovidnost.
  • Povešene veke so lahko prisotne že ob rojstvu. Če veke ovirajo otrokov vid, se lahko razvije slabovidnost.
  • Epikantalne gube so kožne gube zgornje veke, ki pokrivajo notranji kotiček očesa. Te gube niso zaskrbljujoče in so pogoste pri dojenčkih azijskega porekla. Vendar pa lahko epikantalne gube povzročijo, da so oči videti prekrižane, ko so ravne. Prekomerno solzenje lahko kaže na zamašene solzne kanale ali prirojeni glavkom. Glavkom pri dojenčkih zahteva takojšnje zdravljenje za znižanje očesnega tlaka.
  • Na prirojeni glavkom nakazujeta tudi občutljivost na svetlobo in nagnjenost k zapiranju oči.
  • Motnost očesa lahko kaže na prirojeni glavkom, sivo mreno ali brazgotinjenje roženice. Ti pogoji lahko vplivajo na razvoj vida.
  • Rdeče oči z izcedkom ali skorjico lahko kažejo na okužbo oči ali zamašen solzni kanal.
  • Bele zenice so znak redkega, a agresivnega očesnega raka, imenovanega retinoblastom. Ti tumorji lahko hitro rastejo in se razširijo na druge dele telesa, zato je potrebna takojšnja zdravniška pomoč.

Če pri svojem otroku opazite katerega od zgornjih znakov, se takoj posvetujte s pediatrom ali očesnim specialistom. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje očesne bolezni lahko reši vid ali v primeru retinoblastoma reši življenje dojenčka.

Adenoidi so območje tkiva za nosom, na vrhu grla. Njihova naloga je preprečiti vstop bakterij in virusov v telo skozi dihalne poti. Ko otroci rastejo, se tkivo manjša in v najstniških letih praktično izgine.

Okužbe in alergije lahko povzročijo povečanje adenoidov. Ta oteklina običajno izzveni sama od sebe, vendar lahko povzroči druge simptome ali pa adenoidi ostanejo povečani, ko okužba izgine.

Za več informacij obiščite https://active-keto-gummies-official.top/ .

Contents