A relatív kockázatok azonban általában csökkentek az életkor előrehaladtával

A relatív kockázatok azonban általában csökkentek az életkor előrehaladtával

Céljuk az olyan pigmentek betiltása, amelyek rákot, genetikai mutációkat és szaporodási nehézségeket okozhatnak. Körülbelül 4000 tintában található vegyi anyagot betiltottak.

Néhány tetoválóművész azonban az EU-ban nem boldog. A tetoválófestékre vonatkozó szabályozás gyorsan megszületett, és sokan azt mondják, hogy az EU nem hajlandó betiltani az egyéb rákkeltő anyagokat, például a nikkelt vagy a vinil-kloridot. Az EU-ban hozzávetőleg 54 millióan sportolnak testművészettel, a közfelháborodás hangos volt.

Az EU azonban azt állítja, hogy nem tiltják a tetoválást vagy a művészi kifejezésmódot, hanem a tetoválások biztonságosabbá tételére összpontosítanak.

Az Australian Cancer Council szerint a tetoválások nem okoznak közvetlenül rákot, de a tinták rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak a nem megfelelő címkézés és olyan összetevők miatt, mint a réz, a higany és az aminok.

Bár az Egyesült Királyság még nem tiltotta be ezeket a tintákat, felülvizsgálják a piacon lévő tintákat. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nem tesz lépéseket annak szabályozása terén, hogy kinek a gyártója szállítja ezeket a tintákat, mivel a helyi joghatóságok szabályozzák a tetoválást. Az USA-ban lazábbak a szabályok, egyes tinták nem is tartalmazzák a címkén feltüntetett összetevőket.

MegjegyzésA tetováló tintákat nem szabályozza az FDA, ami azt jelenti, hogy a kockázat mértéke nem teljesen ismert.

Aggodalomra adnak okot ezek a tinták?

Először is, a tetoválófestékek nem okoznak közvetlenül rákot. A tetoválás önmagában nem veszélyes, de a gyártó címkéi, amelyek nem adnak megfelelő információt, aggasztóak. Ezen túlmenően ezek a tinták veszélyt jelenthetnek, ha a tetoválótinta lebomlik – akár UV-fény, akár lézeres kezelés hatására.

John Swierk, Ph.D., a New York-i Binghamton Egyetem (SUNY) kémiai tanszékének adjunktusa a tetoválótinta összetevőit kutatta, és azt, hogy a tetoválás elhalványulása hogyan vezethet káros melléktermékekhez.

„Amit elmondhatok, az az, hogy nem ritka, hogy a tintákban sokféle adalékot találunk, amelyek nem szerepelnek a gyártó dokumentációjában, és nagyon gyakori az is, hogy helytelen vagy hiányzó pigmenteket találnak” – mondja Swierk. “Megfigyeltünk néhány olyan komponenst is, amelyek azonosításán még dolgozunk, és amelyek szándékos hozzáadások vagy nem szándékos reakciótermékek lehetnek a tinták különböző komponensei között.”

Bár azt állítja, hogy a tetováló tinta nem kapcsolódik közvetlenül a rákhoz, kutatása azt vizsgálta, hogy bizonyos tinták hogyan bomlanak le UV fény hatására.

„Jó okunk van azt gondolni, hogy egyes pigmentek UV-fény hatására rákkeltő darabokra bomlanak, ezért az embereknek mindig fényvédőt kell használniuk a tetoválásukon, mind a színtartósság elősegítése, mind a pigmentek lebomlásának visszaszorítása érdekében.”

– John Swierk, Ph.D.

Hedberg elmagyarázza, hogy hihetetlenül nehéz megkülönböztetni egy nem korlátozott pigmentet a korlátozott pigmenttől, és analitikai felszerelést igényel, amivel az átlagos tetováló művész vagy tintagyártó nem rendelkezik.

„Tehát ez nem feltétlenül a tintagyártó hibája, és az ellátási lánc lejjebb történhetett volna” – mondja Hedberg. „A gyártók azonban nagyobb valószínűséggel jelentettek be nem korlátozott pigmenteket, de korlátozott pigmenteket használnak a tintákban, mint fordítva. Ez az egész színtartományban megtörtént.”

Biztonságban maradni

Swierk szerint nagyon fontos egy tapasztalt művészt találni. „A tetoválásokkal kapcsolatos leggyakoribb hosszú távú probléma, amellyel tisztában vagyunk, az allergiás reakciók, és különösen a vörös pigmentekre adott allergiás reakciók. Általánosságban elmondható, hogy ha az embereknek aggodalmaik vannak, valószínűleg a legjobb stratégia a színes (különösen a vörös és sárga) tintáktól való távolmaradás.”

„Bár lehetséges okok aggodalomra bizonyos pigmentek vagy adalékok miatt, a tetoválás általában biztonságosnak tűnik. A problémák, amelyekről biztosan tudunk, abból erednek, hogy rosszul képzett művészekhez fordulunk, és a megfelelő higiénia/utógondozás hiánya mind a tetoválási folyamat, mind a gyógyulási folyamat során.”

– Esküdj

Ha aggódik az üzlet keresése miatt, fontolja meg néhány biztonsági lépést:

  • Előzetesen tájékozódjon az üzletben, és csak olyan helyre látogasson el, ahol képzi az alkalmazottait.
  • Győződjön meg róla, hogy tetoválója eldobható kesztyűt visel.
  • Győződjön meg arról, hogy minden tűt lezárt tartályból használ.
  • Győződjön meg arról, hogy a művész sterilizálja a felszerelését. Ne féljen kérdéseket feltenni – a művészek általában nagyon nyitottak a folyamatukat illetően.

„A tetoválást végzõk nagyon magas száma miatt az is valószínû, hogy egyeseknél gondok adódhatnak” – mondja Hedberg. „Az ismert egészségügyi problémák a fertőzések, amelyek professzionális tetoválással és higiéniával mérsékelhetők, a késleltetett bőrallergiák és a rák.”

A tintára való érzékenység tekintetében pedig Hedberg azt mondja: „Nem lehetséges a túlérzékenységet tesztelni egy új tetoválás vagy tinta előtt”, így sokan nem tudnak allergiás reakciójukról, amíg a tinta már a bőrükben van.

Ezek a tilalmak érintik a tetoválóművészeket, a stúdiókat és a body art szerelmeseit. Az amerikai tintabeszállítóknak most az új jogszabályok miatt más termékeket kell létrehozniuk az EU piacára, azonban az amerikai tinták változatlanok maradnak.

A bizonyítékok hiánya miatt nehéz a tetoválófesték betiltása vagy szabályozása. Bár az EU tetoválási tilalma bonyolult intézkedéseket tartalmaz, az emberek továbbra is kereshetnek tetoválást és szabadidőben tintázhatnak. Csak az idő fogja megmondani, hogyan terjednek tovább a szabályozások a világ többi részén, és hogyan fognak megbirkózni a tetoválóművészek az iparág változásával.

Egy dán tanulmány szerint azok a nők, akiknek a kórtörténetében hormonális fogamzásgátlók használatához kapcsolódó depresszió szerepel, hajlamosabbak lehetnek a szülés utáni depresszióra.

Körülbelül minden hetedik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió (PPD), egy súlyos betegség, amely hatással van az anyák mentális és fizikai egészségére. Míg sok nő „baby blues”-t tapasztal a szülés után, általában három-öt napon belül elmúlik. Míg a két hétnél hosszabb ideig tartó üres, érzelemmentes vagy szomorú érzés PPD-re utalhat.

A szülés utáni depressziónak nincs egyetlen oka, és olyan tényezők, mint a genetika, a fizikai változások és az érzelmi problémák szerepet játszhatnak az állapot kialakulásában. A dán Koppenhágai Egyetemi Kórház kutatói a hormonális fogamzásgátlók (HC) használata és a PPD közötti lehetséges összefüggést vizsgálták.

A tanulmány 188 648, 1978 után született elsőszülő anyától kapott dán egészségügyi nyilvántartási adatokat, akik 1996. január 1. és 2017. június 30. között szülték meg gyermeküket.

A mintán belül a nők 3,0%-ának volt depressziója a hormonális fogamzásgátló használat megkezdésével összefüggésben, ami azt jelenti, hogy a HC-kezelés megkezdése után hat hónapon belül kezdődött, és a nők 9,8%-ának volt olyan depressziója, amely nem társult a HC-használathoz.

A vizsgálatban részt vevők körülbelül 1,3%-ánál (2457) alakult ki PPD, amelyet úgy jellemeznek, hogy az első szülés után hat hónapon belül megkapták a depresszió kórházi elbocsátási diagnózisát vagy felírták az antidepresszáns gyógyszert.

Azoknál a nőknél, akiknek kórtörténetében HC-vel összefüggő depresszió szerepel, 35%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki PPD, mint azoknál, akiknek a kórtörténetében más okok miatti depresszió szerepel. Ezenkívül 41%-kal nagyobb volt a perinatális depresszió kialakulásának kockázata, ami a terhesség alatti és szülés utáni időszakra utal.

“Az eredmények nem jelentik azt, hogy a HC használata a PPD nagyobb kockázatához vezet, de azt jelzik, hogy a HC-vel összefüggő depresszió a kórtörténetében felfedheti a PPD-re való érzékenységet, ami hasznosnak bizonyulhat a PPD kockázati rétegződésének klinikai eszközeként” – írják a tanulmány szerzői.

A HC növelheti a depresszió kockázatát

A tanulmánynak számos korlátja van. A kutatók nem tudták egyéni szinten ellenőrizni, hogy a HC-használat miatt alakult-e ki depressziós epizód. Nem tudták kimutatni azokat a nőket sem, akiknél depresszió alakult ki a HC alkalmazása során, de nem kaptak depressziós diagnózist vagy kezelést. Sőt, fennáll annak a valószínűsége, hogy egy depressziós epizód véletlenül egybeesik egy új HC-expozícióval.

Bár Dániában az antidepresszánsok 60-80%-át depresszió kezelésére írják fel, szorongás és rögeszmés-kényszeres rendellenesség esetén is használhatók. A kutatók megjegyzik tehát, hogy az antidepresszánsok felírása a depresszió jelzésére téves besorolási torzítást eredményezhet.

Korábbi tanulmányok összefüggésre utaltak a hormonális fogamzásgátlás és a hangulati zavarok között is. Például egy dán tanulmány, amely több mint egymillió, 15 és 34 év közötti nő adatait vizsgálta, a hormonális fogamzásgátlók szedését a depresszió fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, különösen a serdülőknél. A relatív kockázatok azonban általában csökkentek az életkor előrehaladtával.

Másrészt a tanulmányok 2020-as áttekintése azt sugallja, hogy a hormonális fogamzásgátlót használó pszichiátriai zavarokkal küzdő nők hasonló vagy alacsonyabb hangulati tünetekről számoltak be, mint a nem használók.

A hormonális fogamzásgátlók általában biztonságos és hatékony fogamzásgátló módszerek, bár mellékhatásaik lehetnek hangulatváltozások és depresszió. Ennek ellenére az új tanulmány nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést a HC használata és a szülés utáni depresszió megnövekedett kockázata között.

Bár a gyermekbénulást hivatalosan 2004-ben felszámolták, a vírust a múlt héten fedezték fel London északi és keleti részének szennyvízmintáiban. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) úgy véli, hogy a vírus olyan valakivel érkezett, akit nemrégiben oltottak be a tengerentúlon a vírus élő, legyengített (gyengített) formájával. Bár a vakcinából származó poliovírus átterjedhet be nem oltott emberekre is, az UKHSA fő üzenete, hogy gondoskodjon arról, hogy gyermeke védőoltásai naprakészek legyenek.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a legtöbb embert másfajta vakcinával oltották be – egy inaktivált poliovírus vakcinával (IPV), amely a vírus elölt változata, és nem okozhat gyermekbénulást. A járvány azonban fennakadásokat okozott a rutin védőoltások beadásában, és néhány szülő most pánikba esik, mert nem emlékszik, hogy kisgyermekük naprakész, vagy kamasz kapta-e a tinédzser emlékeztetőt . Az Egyesült Államokban az oltási ütemterv minden adagot előre beállít, ami azt jelenti, hogy a gyermekek 6 éves korukra teljesen be vannak oltva.

Mi okozza a gyermekbénulást?

A gyermekbénulást egy tüsszögéssel vagy köhögéssel átvitt vírus okozza, de szennyezett élelmiszertől vagy víztől is elkaphatja, és emberről emberre terjedhet. A vírus három típusban kering: 1-es, 2-es és 3-as típusú.

Contents