Mit kell tudni az étkezési rendellenességről?

Mit kell tudni az étkezési rendellenességről?

Az étkezési rendellenesség túlzott túlzott túladási időszakokat foglal magában. Gyakran előfordul mentális egészségi állapotban, például depresszióval vagy szorongással.

Befolyásolhatja mind a férfiakat, mind a nőket, gyakran érinti a tizenévesek és a korai felnőttkori embereket, és szoros kapcsolat van az alacsony önértékeléssel.

Az étkezési rendellenesség, az étkezés, valamint a bűntudat és a túlzott étkezés ciklusa az érzelmi problémák kezelésének módja lehet. Ez egy mögöttes állapot tünete.

A kezelés segíthet az embernek új módszert találni ezeknek a kérdéseknek a megközelítéséhez, valamint az étkezés ellenőrzésének módjain.

A nők egészségéről szóló iroda szerint a binge -étkezés a leggyakoribb étkezési rendellenesség típusa az Egyesült Államokban.

Mi az étkezési rendellenesség?

A legtöbb ember időnként túllép, különösen ünnepnapokon vagy ünnepi ünnepségen. Ez nem a túlzott étkezési rendellenesség jele. A

Az étkezés rendszeres előfordulásakor rendellenességgé válik, és az ember szégyenét és az étkezési szokásaik titoktartási vágyát kezdi.

Ellentétben az örömmel való étkezéshez, ez hajlamos egy megoldatlan érzelmi vagy mentálhigiénés kérdésből, vagy néha egészségi állapotból.

Egy tanulmány azt sugallja, hogy a túlzott étkezési rendellenesség az Egyesült Államokban a nőstények akár 3,5 % -át és a férfiak 2 % -át érinti.

Az egyik forrás azt sugallja, hogy a binge étkezési rendellenességben szenvedő emberek legalább 40 % -a férfi.

tünetek

Olyan személy, akinek az étkezési rendellenessége rendszeresen nagy és egészségtelen mennyiségű ételt fogyaszt.

Az American Psychological Association (APA) diagnosztikai és statisztikai kézikönyve, ötödik kiadás (DSM – 5) hozzáadott étkezési rendellenességet. A kritériumok a következők:

Az egyén ismétlődő és kitartóan foglalkozik az étkezésbe.

A binge étkezés epizódjai magukban foglalják:

  • A szokásosnál sokkal gyorsabb étkezés
  • Addig, amíg az ember túl teljesnek érzi magát
  • Sokat eszik, ha nem éhes
  • Egyedül eszik, a mennyiség zavarása miatt
  • Undorodott, depressziós vagy bűnös érzés volt az étkezés után

A DSM – 5 szerint a túlzott étkezési rendellenesség diagnosztizálását hetente legalább 3 hónapig hetente egyszer meg kell ennie. A

Az étkezés általában nem jár túlzott testmozgással, tisztítással, böjt és hashajtók felhasználásával, mint például a bulimia nervosa vagy az anorexia nervosa esetében, bár egy ember ezt néha megteheti.

Ennek eredményeként fennáll a súlygyarapodás kockázata, ami elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb szövődményekhez vezet.

A túlzott étkezési rendellenességben szenvedő személy is:

  • Úgy érzi, hogy az étkezési viselkedés ellenőrizetlen étrend vagy fogyás
  • Tervezze meg a túlzott ételeket és vásároljon előzetes ételeket
  • Hoard ételek
  • Elrejti az üres élelmiszer -tartályokat
  • Van érzései a pánik, a fókusz hiánya, a szorongás és a kétségbeesés

Az Egyesült Államok Nemzeti Étkezési rendellenességi Szövetsége (NEDA) megemlíti egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a kezelés során a kórházban lévő nők 36,8 % -a. az önkárosodásban részt vevő étkezési rendellenességért.

étkezési rendellenességek és mentális egészség

Az étkezési rendellenesség gyakran egy mögöttes mentálhigiénés problémából fakad.

Azok a feltételek, amelyek általában előfordulnak az étkezéskor, a következők:

  • Hangulat és szorongásos rendellenességek
  • Főbb depressziós rendellenesség
  • rögeszmés-kompulzív rendellenesség (OCD)
  • Post-traumás stressz rendellenesség (PTSD)
  • Alkohol- vagy anyaghasználati rendellenesség
  • Borderline személyiségzavar

További érzelmi kihívásokhoz is vezethet. Az egyén olyan bűntudat-ciklust tapasztalhat meg, amelyben:

  1. kétségbeesettnek érzik magukat, ha csapdába esnek egy binge-be
  2. Bűntudat érzés
  3. Próbálja meg az önfegyelmet.
  4. Vegyen részt egy másik túlzott részben

Az alacsony önértékelés az étkezési rendellenességek, beleértve az étkezési rendellenességeket is. A binge önhibához és az önértékelés további károsodásához vezethet.

mikor kell orvoshoz fordulni

Az étkezés súlyosan befolyásolhatja az ember mentális és fizikai egészségét.

Bárki, aki észreveszi, hogy nagy mennyiségű ételt fogyaszt, orvoshoz kell fordulnia, még akkor is, ha a súlyuk egészséges.

Az orvos elvégezhet néhány tesztet a további egészségügyi állapotok, például a szív- vagy az epehólyagproblémák ellenőrzésére. Ezek és más kérdések a túlzott étkezésből származhatnak.

Az embereknek gyakran nehezen mondják el valakinek – beleértve az orvosot is -, hogy túlzott étkezési rendellenességük van. A kezelés azonban elősegítheti mind az ellenőrizetlen étkezési szokások, mind az összes mögöttes érzelmi problémát, amely ezeket okozhatja.

Az embernek zavarodása és elszigeteltsége lehet. A mögöttes kérdések, például a szorongás és a depresszió kezelése segíthet a probléma megoldásában.

Kockázati tényezők

A túlzott étkezési rendellenesség pontos oka nem egyértelmű, de a biológiai tényezők, a személyiségjegyek és a környezeti hatások – például a test szégyentelése – mind hozzájárulhatnak.

A kutatók számos kockázati tényezőt összekapcsoltak a túlzott étkezési rendellenességgel:

Kor: A túlzott étkezési rendellenesség bármilyen életkorban megtörténhet, de a túlzás első jelei gyakran a késői tizenéveseknél kezdődnek Vagy a húszas évek eleje. A főiskolai hallgatók tanulmánya azt találta, hogy a túlzott étkezési rendellenesség viszonylag gyakori a férfiak és a nők körében, és ez együtt járhat a túlzott testmozgással és a testkép iránti aggodalommal.

Személyes és családtörténelem: A test szégyentelése, amelyben az ember kritikát kap a test alakja vagy mérete miatt, úgy tűnik, hogy növeli az étkezési rendellenesség kockázatát, beleértve az étkezést is. Ha az egyénnek újabb étkezési rendellenessége, depressziója vagy bármilyenfajta függősége volt, ez szintén növelheti a kockázatot.

Egyéb étkezési rendellenességek: Azoknak az embereknek, akiknek más étkezési rendellenessége van vagy volt, például anorexia vagy bulimia, nagyobb a kockázata a túlzott étkezési rendellenesség kialakulásának.

Kapcsolódó állapotok: Egyes egészségügyi állapotok, például a Prader-Willi-szindróma, a túlzott étkezést kiválthatják. Ez a szindróma befolyásolja a hypothalamus mirigyet és ennek eredményeként a hormonok termelését, beleértve az étvágyat szabályozó mechanizmust is. A személy teste nem mondja meg nekik, mikor tele vannak, és így továbbra is enni.

Diéta: Az OWH szerint az étrendben a nők 12 -szer nagyobb valószínűséggel járnak, mint az étrend. Néhány étkezési rendellenességben szenvedő ember soha nem diétázott, míg másoknak a diéta története van. További vizsgálatokra van szükség az étrend kockázati tényezőjének megerősítéséhez.

Mentálhigiénés problémák: A túlzott étkezési rendellenességben szenvedő emberek úgy érzik, hogy nincsenek ellenőrzésük az étkezés felett. Nem ritka, hogy problémák merülnek fel a stressz, szorongás, harag, szomorúság, unalom és aggodalom kezelésével, és lehet kapcsolat a depresszióval.

Személyiségjegyek: Perfekcionista vagy rögeszmés személyiségtípus vagy rendellenesség, például rögeszmés-kompulzív rendellenesség (OCD) valószínűbbé teheti az étkezési rendellenességet.

Szexuális visszaélés: Néhány, a rendellenességgel rendelkező ember, aki fiatalkorukban szexuális zaklatást tapasztal. A NEDA idézi a statisztikákat, amelyek azt sugallják, hogy a nőstények 35 % -a és a túlzott étkezési rendellenességben szenvedő férfiak 16 % -a tapasztalt szexuális traumát.

A társadalom elvárásai: A média, beleértve a közösségi médiát is, a test alakjára, megjelenésére és súlyára összpontosíthatja az étkezési rendellenességet. Az intenzív összpontosítás a vékonyságra, valószínűleg társadalmi vagy szakmai nyomás miatt, növelheti a kockázatot.

Biológia: A biológiai és genetikai tényezők szerepet játszhatnak. A genetikai változásoknak az étvágyra gyakorolt hatása befolyásolhatja az ember étkezési szokásait. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a bél mikrobiota hatással lehet.

kezelés

A kezelés általában a következőkre törekszik:

  • Csökkentse a binges gyakoriságát
  • Az érzelmi jólét javítása

Az étkezési rendellenesség kezelése gyakran több szempontot foglal magában.

Tanácsadás

A beszélő terápia segíthet az embernek az olyan érzések kezelésében, mint a bűntudat, a szégyen és az alacsony önértékelés, valamint a szorongás, a depresszió és más kérdések.

A kognitív viselkedésterápia (CBT) új módszereket taníthat az embereknek a konfliktusok és más kihívások megközelítésére és megoldására. A táplálkozási tanácsadás segíthet az embernek az egészségesebb étkezési módszerek kidolgozásában.

Gyógyszeres kezelés

A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló (SSRI) antidepresszáns, például a Prozac segíthet, ha egy embernek mögöttes állapota van, például depresszió, társadalmi fóbia, rögeszmés-kompulzív rendellenesség (OCD). Az orvos felírhatja az étvágycsökkentőket is.

Egyéb terápiák

Támogató csoportok: Az önsegély és a támogató csoportok csatlakozása és részvétele segíthet az elszigeteltség érzésének eltávolításában.

Súlyszabályozás: A kezelés fő hangsúlya az állapot alapjául szolgáló mentálhigiénés problémák kezelése. Az egészséges étkezési szokások kidolgozása ugyanakkor segíti az embert, hogy szükség esetén hosszú távon lefogyjon.

Az Egyesült Királyság (Egyesült Királyság) Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) azonban azt tanácsolja az embereknek, hogy ne étkezjenek a kezelés során, mivel ez bonyolulta a kezelést és a tüneteket még rosszabbá teheti.

Nincs mód a túlzott étkezési rendellenesség megakadályozására, de az egyének, akik úgy érzik, hogy veszélyben vannak, lépéseket tehetnek a kockázat csökkentése és a szövődmények megelőzése érdekében.

Az étkezési rendellenesség nagyon súlyos és káros lehet az ember egészségére, és mindenkinek, akinek problémája van, fontolóra kell vennie az orvosi segítségnyújtást.

A következők segíthetnek az egyéneknek, akiknek a rendellenesség veszélye van az étkezés ellenőrzésében:

  • Az élelmiszer -napló megtartása: Ez segíthet az embernek annak azonosításában, hogy van -e Az élelmiszer -fogyasztásuk problémája, és ha igen, mely étkezési minták vagy ételek, hajlamosak hirtelen és hamis éhségérzetet váltani.
  • Alacsony cukrú ételek fogyasztása: Az alacsony glikémiás indexű ételek a nap folyamán lassabban és következetesebben engedik el a cukrot. A cukros ételek, az alkohol és a koffein hozzájárulhatnak a glükóz ingadozásához.
  • Kevesebb étel, gyakrabban: A kisebb ételek gyakran fogyasztása elősegítheti a teljesség érzetét a nap folyamán, és megakadályozhatja a vércukorszint -tüskéket, amelyek a cukorbetegség kockázati tényezője.

Outlook

Az American Psychological Association (APA) sürgeti mindenkit, aki aggódik, hogy lehet, hogy túlzottan ennivaló rendellenesség van, hogy segítséget kérjenek egy engedéllyel rendelkező pszichológustól, aki szakosodott táplálkozási zavarok.

Fontos -e segítséget kérni, mivel az étkezési rendellenességek, beleértve az étkezést is, súlyos lehet, de a kezelés – bár időbe telik – segíthet.