Inzulin lze podávat injekčně (stříkačkou nebo perem) nebo pumpou.

Inzulin lze podávat injekčně (stříkačkou nebo perem) nebo pumpou.

New England Journal of Medicine, 9. září 2015.

European Journal of Internal Medicine, prosince 2014.

Recenze obezity, února 2015.

Rakovina slinivky břišní je onemocnění, při kterém se v tkáních slinivky břišní tvoří maligní (rakovinné) buňky. Pankreas je žláza umístěná za žaludkem a před páteří. Slinivka břišní produkuje trávicí šťávy a hormony, které regulují hladinu cukru v krvi. Buňky nazývané exokrinní buňky pankreatu produkují trávicí šťávy, zatímco buňky nazývané endokrinní buňky pankreatu produkují hormony. Většina rakovin pankreatu začíná v exokrinních buňkách.

Všechny těhotné ženy by měly být během těhotenství vyšetřeny na těhotenskou cukrovku. Screening lze provést odebráním anamnézy ženy a vyšetřením určitých rizikových faktorů, ale doporučuje se také orální glukózový toleranční test.

Co je orální glukózový toleranční test pro gestační diabetes?

Orální glukózový toleranční test se používá ke screeningu gestačního diabetu. Těhotenská cukrovka je specifický typ cukrovky, který se u některých žen může rozvinout v pozdním těhotenství (obvykle po 24. týdnu). Ženy, u kterých se rozvine tato komplikace, nemají cukrovku před otěhotněním.

Kdy se provádí orální glukózový toleranční test pro gestační diabetes?

Test se obecně provádí mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Pokud jste již dříve měla těhotenskou cukrovku nebo pokud se váš poskytovatel zdravotní péče obává rizika rozvoje těhotenské cukrovky, může být test proveden před 13. týdnem těhotenství.

Co se stane během orálního testu glukózové tolerance?

Orální glukózový toleranční test zahrnuje rychlé vypití slazené tekutiny (nazývané Glucola), která obsahuje 50 g glukózy. Tělo tuto glukózu rychle absorbuje, což způsobí zvýšení hladiny glukózy v krvi během 30 až 60 minut. Vzorek krve bude odebrán ze žíly na paži asi 60 minut po vypití roztoku. Krevní test měří, jak byl roztok glukózy metabolizován (zpracován tělem).

Co znamenají výsledky orálního testu glukózové tolerance?

Hladina glukózy v krvi 140 mg/dl nebo vyšší identifikuje 80 % žen s těhotenskou cukrovkou. Když se tato hranice sníží na 130 mg/dl, identifikace se zvýší na 90 %. Pokud byla vaše hladina glukózy v krvi vyšší než 130 mg/dl, váš poskytovatel vám pravděpodobně doporučí provést další screeningový test na diabetes, který vyžaduje, abyste se před testem postili (nic nejedli). 

Během tohoto druhého testu, nazývaného 100gramový orální glukózový toleranční test, bude vaše hladina glukózy v krvi testována čtyřikrát během tříhodinového období po vypití slazeného (k dispozici je mnoho příchutí) nápoje podobného kolě. Pokud jsou dva ze čtyř krevních testů abnormální, máte za to, že máte těhotenskou cukrovku.

WebMD Medical Reference Zhodnotil(a) Nivin Todd, MD dne 27. července 2019

Zdroje

ZDROJE:Americká akademie rodinných lékařů. American Diabetes Association . Pracovní skupina pro preventivní služby USA (USPSTF).

Gestační diabetes je vysoká hladina cukru v krvi, kterou máte pouze v těhotenství. Slovo "gestační" znamená dobu, kdy dítě roste v děloze. V USA se odhaduje, že touto nemocí trpí 6 z každých 100 těhotných žen. Můžete ji dostat, i když jste před těhotenstvím cukrovku netrpěla.

Dobrá kontrola krevního cukru je důležitá pro vaše zdraví a vaše dítě. Prvním krokem při jeho zvládání je pochopit, co způsobuje těhotenskou cukrovku.

Těhotenství a vysoká hladina cukru v krvi

Když jíte, vaše tělo rozkládá sacharidy z potravin na cukr zvaný glukóza. Cukr jde do vašeho krevního oběhu. Odtud putuje do vašich buněk, aby vašemu tělu dodal energii. Orgán zvaný slinivka vytváří hormon zvaný inzulín, který pomáhá přesunout cukr do buněk a snížit jeho množství v krvi.

Během těhotenství placenta – orgán, který vyživuje a dodává vašemu dítěti kyslík – uvolňuje hormony, které pomáhají vašemu dítěti růst. Některé z nich znesnadňují vašemu tělu tvorbu nebo použití inzulínu. Tomu se říká inzulínová rezistence.

K udržení stabilní hladiny cukru v krvi musí slinivka produkovat více inzulínu – až třikrát více než obvykle. Pokud nedokáže vytvořit dostatek inzulínu navíc, zvýší se vám hladina cukru v krvi a dostanete těhotenskou cukrovku.

Proč máte těhotenskou cukrovku

Pravděpodobnost, že onemocníte touto nemocí, je pravděpodobnější, pokud:

Před otěhotněním jste měla nadváhu; extra váha ztěžuje vašemu tělu využití inzulinu. V těhotenství přibíráte velmi rychle Máte rodiče, bratra nebo sestru s diabetem 2. typu Vaše hladina cukru v krvi je vysoká, ale ne dostatečně vysoká na to, aby vám byla diagnostikována cukrovka; tomu se říká prediabetes. V minulém těhotenství jste měla těhotenskou cukrovku Je vám více než 25 let Porodila jste dítě vážící více než 9 liber Měli jste dítě, které se narodilo mrtvé Máte onemocnění nazývané syndrom polycystických vaječníků (PCOS) Jste Afroameričan, Indián, Hispánec nebo Tichomořský ostrovan

Pokračování

Co můžeš udělat

Gestační diabetes obvykle začíná na začátku třetího trimestru. Pokud však máte nějaké rizikové faktory, může vám lékař doporučit časný test glukózy kolem konce prvního trimestru. Opakuje se to znovu mezi 24.-28. týdnem těhotenství, a pokud pak bude test negativní, už se testovat nebude. Při testu vám laborant zkontroluje hladinu cukru v krvi poté, co vypijete slazený nápoj.

Spolupracujte se svým lékařem na snížení hladiny cukru v krvi během těhotenství. V závislosti na výsledcích vašich testů to může znamenat změny stravy nebo léky. Když udržíte hladinu cukru v krvi pod kontrolou, vaše dítě bude méně pravděpodobné, že bude mít cukrovku, narodí se s vyšší než normální váhou nebo bude mít jiné zdravotní problémy.

WebMD Medical Reference Recenzováno Traci C. Johnson, MD dne 13. ledna 2021

Zdroje

ZDROJE:

Americká diabetická asociace: "Co je gestační diabetes?"

Clevelandská klinika: "Gestační diabetes."

National Diabetes Information Clearinghouse: "Co potřebuji vědět o gestačním diabetu."

UCSD: "Cukr a koření, ale ne tak pěkné: z čeho je GDM vyrobeno."

Pokud byl vašemu dítěti nedávno diagnostikován diabetes 1. typu, vaše rodina bude mít křivku učení, když si osvojíte řádnou péči a nový režim.

Vaše životy se změní, ale časem se s tím budete cítit pohodlněji "nový normální."

Když budete provádět úpravy, můžete se utěšovat vědomím, že toto autoimunitní onemocnění nemusí vaše dítě omezovat. "Děti s cukrovkou mohou dělat vše, co ostatní děti," říká Andrea Petersen Hulke z Juvenile Diabetes Research Foundation.

Základní péče

Nemocnice nabízejí vzdělávací kurzy, které mohou vaší rodině a pečovatelům poskytnout vhled potřebný ke zvládnutí této nové situace.

Hlavní změnou je naučit se často kontrolovat a upravovat hladiny glukózy v krvi (také tzv "krevní cukr"). Může vyžadovat kontrolu 10 až 12krát denně. Množství inzulinu, které vaše dítě potřebuje, náklady na varicobooster bude záviset na načasování jídla, druhu jídla a úrovni jeho aktivity.

Udržet hladinu cukru v krvi ve zdravém rozmezí může vyžadovat trochu matematických dovedností. Ale s praxí to půjde snadněji. I když uděláte chybu, jakmile zjistíte příznaky toho, jak vaše dítě reaguje, když je jeho hladina příliš nízká nebo vysoká, budete vědět, jak to napravit.

"Matematika byla zpočátku divná, ale existuje tolik nástrojů, které vám pomohou," říká Lisa Sterlingová, která zjistila, že její dcera (nyní 17) měla typ 1, když jí bylo 11. Záznamy, měřiče a online trackery vám pomohou zůstat nad věcí.

Inzulin lze podávat injekčně (stříkačkou nebo perem) nebo pumpou. Lékaři často začínají s výstřely, zatímco rodiny se učí základy. Pumpa je malý počítač, který poskytuje stálou dávku inzulínu. Stále musíte sledovat hladinu cukru v krvi, aby pumpa fungovala správně. Vy, váš lékař a dítě společně rozhodnete, jaké zařízení by vaše dítě mělo používat.

Každodenní péče

"Cílem je zvládnout cukrovku po celý život vašeho dítěte,“ říká Jane Chiang, MD, z American Diabetes Association.

Pokračování

Navzdory tomu, co jste možná slyšeli, lidé s typem 1 mohou jíst, co chtějí. Sladkosti jsou fajn, ale je třeba je sledovat. "Nejde o omezování, jde o počítání," říká Hulke.

Totéž se sportem. Děti si mohou hrát – jen potřebují zkontrolovat hladinu cukru v krvi před a po. Svačinu vezměte vždy s sebou "jen pro případ." Je to dobrý způsob, jak pomoci udržet rozsahy normální.

A s výjimkou prohlídek děti s typem 1 nezameškají školu častěji než ostatní děti.

Klíčem je stabilní kontrola diabetu. "Děti s diabetem 1. typu by měly mít možnost žít normální život," říká Chiang. To zahrnuje večírky, přespání, triky nebo léčení, školní výlety a sport, říká. Zvláštní pozornost by měla být věnována dnům, kdy je vaše dítě nemocné, protože hladina cukru v krvi se může výrazněji změnit.

Péče mimo domov

Když bude vaše dítě pryč od vás, naplánujte si to dopředu, abyste měli větší klid. Vaše dítě by mělo vždy nosit lékařský náramek nebo náhrdelník. Ujistěte se, že pečovatelé znají základy péče o cukrovku. Mějte plán, který znají učitelé, trenéři, rodiče přátel a další, kteří mají na starosti vaše dítě. Maminka Lisa Sterlingová dala každému sešit s návody a symptomy, na které si dávat pozor.

"Diabetické tábory" pro děti s typem 1 může být skvělou praxí na delší cesty mimo domov. Mají k dispozici vyškolený zdravotnický personál a umožňují vašemu dítěti trávit čas s jinými dětmi se stejným stavem. Mohou porovnávat poznámky a mají šanci cítit se méně "odlišný."

Přechod k péči o sebe

Hodně záleží na tom, v jakém věku je u vašeho dítěte diagnostikován typ 1. Ti, kteří to zjistí, když jsou velmi mladí, mohou být připraveni kontrolovat a sledovat vlastní hladinu cukru v krvi na základní škole. Ostatní mohou potřebovat další pomoc. Chvíli trvá, než se naučíte rutině a uvědomíte si, jak se vaše tělo cítí, když je hladina cukru v krvi příliš vysoká nebo příliš nízká.

Neexistuje žádný pevný věk pro zvládnutí cukrovky bez pomoci. "Dokonce ani dospívající nezvládne vše bez podpory rodičů, jako je sdílení péče v noci nebo v době nemoci," říká Chiang.

Základní myšlenkou je pomalu zapojovat své dítě stále více do výběru jídla, sledování, naslouchání svému tělu a dalších částí péče. Je to dobrá příprava na den, kdy se odstěhují z domu.

Pokračování

Teen Care

Dospívání je náročným obdobím pro každého teenagera. Dochází k rebelství. A když má vaše dítě diabetes 1. typu, může se to projevit tím, že se o své onemocnění dobře nestará.

"Dospívající nemají rádi kontrolu a často zahálejí v péči," říká Hulke. "Ale tato nemoc je o kontrole."

Není neobvyklé, že se děti se stabilní hladinou cukru v krvi během dětství dostaly do problémů v dospívání. S extra TLC, sledováním a trpělivostí si většina povede dobře.

Péče na vysoké škole

Jednoho dne se vaše dítě odstěhuje z domu. Pomáhá vytvářet a "plán přechodu" se svým lékařem (jako když si předem najdete nového lékaře).

"Je to jako s řízením. Ano, dospívající mají větší šanci na nehody. Ale když jste si toho vědomi, jste opatrnější," říká Chiang. "A s praxí to jde snadněji."

Funkce WebMD Recenze Renee A. Alli, MD dne 26. dubna 2014

Zdroje

ZDROJE:

Jane Chiang, MD, senior viceprezidentka pro lékařské záležitosti a komunitní informace, American Diabetes Association.

Andrea Petersen Hulke, MSW, ředitel, National Outreach, Juvenile Diabetes Research Association.

Lisa Sterling, matka.

Americká diabetická asociace: "Kontrola hladiny glukózy v krvi," "Inzulínové pumpy," "Inzulínové rutiny."

Joslin Diabetes Center: "Začínáte s diabetem 1. typu? Informace pro rodiče."

Juvenile Diabetes Research Association: "Pomozte svému dítěti nebo dospívajícímu žít s diabetem 1. typu."

Nikdy jsi neměl rád střílení. Znepokojují vás. Už jen pohled na jehlu stačí k tomu, abyste se zavrtěli.

Pokud vás něco z toho popisuje, může vás naplnit hrůzou, když vám bude řečeno, že si budete muset začít dávat panáky.

Ať už si potřebujete podat inzulín nebo jinou drogu, injekční aplikace je pravděpodobně mnohem jednodušší, než si myslíte. Je to téměř jistě méně bolestivé. Marlene Bedrich, RN, programová koordinátorka v Diabetes Teaching Center na UCSF, říká, že její lidé si dávají první injekci v kanceláři – po nějakém koučování.

“Devadesát devět procent lidí řekne, že to vůbec nebolelo,” říká Bedřich.

Obavy jsou běžné

Joni Pagenkemper, vedoucí vzdělávání v oblasti diabetu v Nebraska Medicine, souhlasí s tím, že pro některé strachy zastiňují realitu.

“Dostanou v hlavě obraz dlouhé, zlé jehly,” říká Pagenkemper. Rychle dodává: “Není se čeho bát.”

Pokud se bojíte střel, máte spoustu společnosti. Výzkumy naznačují, že 22 % z nás se jich bojí.

I když vám nevadí, že si dáte injekci od někoho jiného, ​​když si dáte jednu, můžete ve vás vyvolávat úzkost. Obvykle je to o jehlách a obavách, zda si dokážete dát panáka správným způsobem.

Minimalizace bolesti

Existují způsoby, jak si samoinjekce co nejvíce zpříjemnit:

Pokud můžete, ujistěte se, že váš lék má pokojovou teplotu. Počkejte, dokud alkohol, který jste použili k čištění místa, kam budete vstřikovat, uschne. Vždy použijte novou jehlu. Vytáhněte vzduchové bubliny ze stříkačky. Ujistěte se, že jehla je vyrovnána správně dovnitř a ven. Rychle zapíchněte jehlu.

Realita pro lidi s diabetem je méně děsivá než před několika lety.

Pera, ne stříkačky

Pravděpodobně budete místo injekčních stříkaček a lahviček používat inzulínová pera. Pera mají jehly, které jsou kratší než polovina těch, které se používají pro věci, jako je očkování proti chřipce. Jsou také tenčí.

V Nebraska Medicine, Pagenkemper říká, že lidé si mohou nacvičit střelbu na gumové figuríně, než si to sami vyzkouší.

Pokračování

Protože jsou jehly tak malé a tenké, nemusíte štípat tuk, když si aplikujete injekci – pokud nejste velmi hubení, říká.

Pokud se opravdu nechcete dívat na jehlu, když si aplikujete injekci, je možností štít. Obtéká jehlu a našroubuje na injekční stříkačku jako jehla. Je navržen tak, aby vám zabránil náhodnému přilepení. Také skryje jehlu před pohledem.

Intramuskulární výstřely

Pokud máte cukrovku, budete si muset dát až čtyři dávky denně.

Léky na jiná onemocnění, jako je roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida, vyžadují méně časté injekce. Ale musí být ve svalu. To vyžaduje delší jehlu než výstřely, které jdou jen pod kůži.

Delší jehla může způsobit větší úzkost. Přesto existují věci, které mohou váš strach zmírnit:

K relaxaci použijte dechová cvičení. Naučte se ignorovat neužitečné myšlenky jako „Bude to bolet“ nebo „To nemůžu“ nebo „Zkazím střelu“. Umístěte sáček s ledem na místo, kam si budete píchat injekci. Tím to znecitliví. Než si dáte injekci, zkuste uvolnit sval. Pokud je vám pomyšlení na to, že se „přilepíte“, nepříjemné, opřete jehlu o kůži a poté zatlačte, abyste jehlu zapíchli.

Poté, co si dáte první ránu, pravděpodobně nebudete tak úzkostliví.